Van een ‘To-do’ lijstje naar een ‘To-be’ lijstje

22 11 2023

“To be or not to be, that’s the question” van William Shakespeare. Hij bedoelde met deze zin waarschijnlijk net iets anders als het punt wat ik hiermee wil maken.

Ik vind deze zin namelijk heel erg passend voor de tijd waar we nu in leven.

We zijn zo druk met DOEN en onze ‘to-do’s’.

We mogen meer gaan ZIJN en de focus leggen op ‘to-be’s.

Ben jij of ben jij niet? Ofwel focus jij je meer op ‘doing’ of meer op ‘being’?

Voel je het verschil?

Hoe lang is jouw ‘To-do’ lijstje voor vandaag?

Heb je ooit jouw ‘To-do’ lijstje helemaal kunnen afronden of vulde het lijstje zich als vanzelf weer aan?

Heb je ook een ‘To-do’ lijstje voor thuis?

Lijstjes maken van wat je nog moet doen, kan houvast geven. Echter kan het je ook vastzetten, waardoor het lijstje geen ondersteunend middel meer is, maar een doel op zich wordt om af te ‘moeten’ ronden.

Ik werkte vroeger alleen maar met ‘To-do’ lijstjes, zowel op het werk als thuis. Bang om iets te vergeten en de druk voelen om alles af te willen ronden. Ik had het gevoel nooit klaar te zijn, er was altijd wel iets wat ik kon DOEN. Met als gevolg dat ik in plaats van te genieten van mijn vrije dag of weekend, ik mijn ‘To-do’ lijstje aan het afwerken was en mezelf enorm onrustig voelde als ik een keer niets deed. Op het werk gaf mijn ‘To-do’ lijst naast mijn agenda nog extra druk, omdat ik deze er nog tussendoor moest proppen. Het was een ‘Never ending story’. Totdat ik voor mezelf de keuze maakte om het nu echt eens anders te gaan doen.

Ik gooide mijn lijstjes weg en plande mijn ‘To-do’s’ in, in mijn agenda. Thuis liet ik wat vaker de boel de boel, door mezelf de vraag te stellen; Moet de was echt vandaag gewassen worden of kan dat ook een andere keer? Er lag nog voldoende kleding in de kasten, dus het hoeft niet NU. Ik voelde steeds beter waar ik op dat moment ruimte voor had om te doen en deed mijn ‘To do’s’ met meer aandacht en plezier, dan wanneer het van een lijstje moest.

Soms voel ik bij mezelf nog af en toe een druk, omdat ik teveel gepland heb in een dag. Ik pak dan even een moment voor mezelf, loop mijn dag door en voel wat echt moet en wat later kan. Dit geeft daarna zoveel meer ruimte. Ik zou zeggen probeer het eens uit.

Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je een klusje of taak een keer laat liggen?

NIETS!

Natuurlijk is het fijn als het gedaan is, heel fijn zelfs. Maar als je zo denkt en iedere keer zwicht voor de druk om het dan toch weer even tussendoor te doen, “want dan is het gedaan”, staat er binnen ‘no time’ weer een volgende klus op je te wachten.

Iets doen versus niets doen

Meestal willen we iets doen om vooruit te komen, iets af te ronden of gewoon bezig te zijn. Niets doen, luieren en alleen maar ZIJN, lijken bezigheden die niet mogen. Van wie niet? Wat zou iemand van mij denken als ik de hele dag alleen maar aan het binchen ben, de was zich opstapelt en er nodig gestofzuigd moet worden? Niets dus, het zit alleen maar in ons hoofd. Niemand denkt hier iets over of zegt er iets van, het zijn onze eigen belemmerende overtuigingen; onze innerlijke criticus.

Ik heb mezelf echt moeten leren om te luieren, te lummelen, niet iets productiefs of functioneels te doen in mijn vrije tijd. En ik heb gemerkt, doordat ik mezelf meer toestemming geef om te ‘ontspannen’ het ook weer lekker voelt om me in te spannen. ‘Lege’ tijd zoals in een file staan, in de rij bij de kassa, in de trein zitten ofwel de tijd tussen afspraken door, zijn mijn ‘To-be’s’ ofwel ontspanning. In die ‘lege’ tijd ben ik heel bewust met mezelf en doe ik datgene waarvan ik geniet, zoals muziek of een podcast luisteren of een boek lezen. Het geeft mijn brein rust.

Dus in plaats van die ‘lege’ tijd te vullen met ‘To do’s’ zoals telefoontjes doen en mailtjes beantwoorden, plan een keer een ‘To be’ in voor jezelf.

Wat helpt je meer te ZIJN?

Van al dat rennen, raken we overbelast en verliezen we contact met ons lijf en zijn we net rennende hoofdjes. Door meer in het moment, in het NU te zijn, kunnen we vertragen en voelen we ons lijf beter. 

Probeer eens alles op een dag 30% langzamer te doen; langzamer eten, langzamer lopen en  langzamer auto te rijden. Probeer het en voel wat het met je doet. In het begin kan het je wat onrust geven, maar hoe bewuster je wordt van je ‘gehaast’, hoe meer je het kunt veranderen en zult ervaren dat vertragen je juist meer zal opleveren. 

Voor je het weet, ervaar je meer rust in je dag, omdat er een betere balans is tussen jouw ‘To-do’s en ‘To-be’s’!

De belangrijkste regel voor een ‘To be’ is, dat niets moet en alles mag.

Start je dag met het inplannen van jouw ‘To be’s’ in plaats van jouw ‘To-do’s’.

Voorbeelden van ‘To be’s’ zijn;

  • Start je dag met een kopje thee en een boek of een journal om in te schrijven.
  • Ga voor die (eerste) afspraak even lekker de natuur in voor een wandeling.
  • Trek je even terug tussen afspraken door om alleen te kunnen ZIJN.
  • Speel een spelletje met een collega in de pauze ofwel heb ‘fun’ tussen de ‘To-do’s’ door.
  • Ben met je aandacht bij het hetgeen wat je aan het doen bent op dat moment en check in bij je lijf. Hoe voelt je lijf op dit moment? Niet om er iets aan te doen of te fiksen, maar om het aandacht te geven en te ZIJN met dat wat is.

Schrap jouw ‘To do’ lijstjes en maak een ‘To be’ lijstje!

We zijn namelijk geen ‘Human Do-ings’, maar ‘Human Be-ings’!

Hi, ik ben Roos!

Wat ik het liefste doe is mensen helpen hun unieke talenten te ontdekken.

Ik ondersteun hen om zelf richting te geven aan hun loopbaan en te gaan werken op hun eigen voorwaarden.

Nog meer inspiratie?

Iedereen heeft ‘Superpowers’!

Iedereen heeft ‘Superpowers’!

Wat zijn jouw ‘superpowers’ ofwel jouw talenten! Talenten staan vaak zo dichtbij wie we zijn, dat we ze niet herkennen als zijnde talenten. We zien ze als 'normaal' en 'dat kan toch iedereen?' Het tegendeel...

Lees meer
“U bent de zwakste schakel tot ziens!”

“U bent de zwakste schakel tot ziens!”

Zo kan het voelen als je je ontslag krijgt. Alsof Chazia Mourali je wegstuurt, nadat je de zwakste schakel bleek te zijn. Je doet er niet meer toe, al die jaren, inzet en energie voor het bedrijf zijn...

Lees meer
Egoïstisch zijn is gezond!

Egoïstisch zijn is gezond!

Hoe gaat het met je? Druk druk, druk zo vlak voor de zomervakantie? Is jouw agenda weer vol gepropt en soms zelfs met strak achter elkaar geplande afspraken, zonder schakeltijd of pauzes? Heb je naast je werk...

Lees meer
Wees dankbaar voor je ‘Burn-out’ 

Wees dankbaar voor je ‘Burn-out’ 

Gefeliciteerd! Als je een burn-out hebt gehad, heeft het leven jou een cadeau gegeven. Ik geloof dat alles gebeurt met een reden. Wat is de les die jij mocht leren? Waarom kwam specifiek jij in een burn-out...

Lees meer
Flow of niet…

Flow of niet…

Creativiteit kun je niet pushen of forceren. Als het niet stroomt dan stroomt het niet. Soms komen de woorden vanzelf en een ander moment voelt het als een hele bevalling, een marathon of het beklimmen van de...

Lees meer
#Does lief ❤️

#Does lief ❤️

Ken je die campagne nog van SIRE met als thema #Doeslief? Het doel was daarmee om mensen te laten realiseren, dat onaardig gedrag nergens voor nodig is en kwetsend is voor de ander. Voor mij gaat daar nog...

Lees meer
Afwijken is het nieuwe normaal!

Afwijken is het nieuwe normaal!

"Fuck" de norm! Leef op jouw eigen voorwaarden! Ken je dat gevoel dat je iets moet, terwijl je iets anders voelt? Die deadline moeten halen, terwijl je voelt dat je aandacht ergens anders naar toe mag gaan....

Lees meer
Werk is maar werk…

Werk is maar werk…

Ons werk is onze identiteit geworden. We zijn wat we doen.  Luister maar eens hoe we onszelf voorstellen. Eerst onze naam, dan wat we doen en daarna nog aantal andere rollen.  Wat betekent werk...

Lees meer
‘Het mooiste wat je kunt worden is jezelf’

‘Het mooiste wat je kunt worden is jezelf’

Of beter gezegd ‘Het mooiste wat je kunt ZIJN is jezelf’ Je hoeft het namelijk niet te ‘worden’.   Jij bent al JOU door jezelf te zijn. Maar wie ben jij dan? Wie ben jij voor jezelf? En wie ben jij voor...

Lees meer
“What’s in it for me?”

“What’s in it for me?”

Vraag jij je wel eens af bij een sollicitatie of het betreffende bedrijf wel echt bij JOU past? Als mens hebben we namelijk de neiging om ons aan te passen aan wat er van ons gevraagd wordt. Je doet er...

Lees meer
Vakantiemodus ‘on’ werkmodus ‘off’

Vakantiemodus ‘on’ werkmodus ‘off’

Voor de meesten van ons zit de zomervakantie er zo goed als op. Een enkeling mag nog uitkijken naar een vakantie buiten het hoogseizoen, maar dan is de zomer toch echt voorbij. Hoe was jouw vakantie? Heb je...

Lees meer
Spiegeltje spiegeltje aan de wand…

Spiegeltje spiegeltje aan de wand…

Wie is de beste, de slimste en het meest succesvolle van het land? Hoe vaak kijk jij in jouw spiegel? Hoe vaak kijk jij ‘echt’ naar wie je werkelijk bent? Ben je blij over wat je in de spiegel ziet? Of mag...

Lees meer
Me, myself and i

Me, myself and i

De wereld verandert in een rap tempo en wij als mensen blijven ons maar aanpassen en steeds harder ons best doen om maar mee te kunnen doen in de ‘ratrace’. Als we zo doorgaan, zal het burn-out cijfer nooit...

Lees meer
De Dierenschool

De Dierenschool

“Everyone is a genius, but if you judge a fish by it’s ability to clim a tree. It wil live it’s whole life, believing it is stupid” (Einstein) Mijn favoriete quote als het gaat over talentontwikkeling en...

Lees meer
De Gouden Boeddha

De Gouden Boeddha

Een van de meest bezochte plekken in Thailand is de tempel van de Gouden Boeddha. Er staat een massief gouden boeddhabeeld, meer dan 3 meter hoog en meer dan 2,5 ton zwaar. Het verhaal is voor mij een...

Lees meer