ZPP’er tijdens de corona crisis

31 03 2020

3 weken geleden schreef ik een blog met de titel ‘Ondernemen kun je leren’ om het 2 jarig bestaan van mijn bedrijf Casemier Coaching te vieren. Ik had 2 hele goede jaren gedraaid als startend ondernemer en dan…..is daar het corona virus. Nou en of je ondernemen kan leren…ultimate test; gaan we door naar de volgende ronde of waren dit twee mooie jaren en is het ‘hasta la vista’? De eerste 3 weken waren een rollercoaster en het lijkt never ending.

In het begin leek het allemaal nog heel ongeloofwaardig en voor mijn gevoel ver van mijn bed-show, maar inmiddels zichtbaar en voelbaar wereldwijd, iedereen wordt geraakt door dit virus. Hoe kan dit? Nog nooit lijkt de hele wereld zo weinig grip te hebben gehad op hoe de toekomst eruit zal zien.

Het lijkt wel een slechte droom, waar we dadelijk allemaal uit ontwaken en Meneer de Kaktus * ons vraagt; “En spelende vrouw wat heeft u nu geleerd?”

De eerste dagen was ik perplex en soort van lam geslagen, alle opdrachten kwamen te vervallen of werden uitgesteld, op een enkele coachcall na. De onrust voelen om iets te moeten doen, maar wetende dat ik me moet gaan berusten in deze situatie en mezelf herpakken, op zoek gaan naar hoe ik op een andere manier van waarde kan zijn. Ik volgde ieder nieuwsbericht of actualiteitenprogramma op de voet. Maar tegelijkertijd probeerde ik ook kalm te blijven, omdat ik mijn dochters geen zorgen wilde laten maken. Hoe zullen zij terugkijken op het jaar 2020 als ze volwassen zijn? Het jaar dat de wereld voorgoed veranderde “for better and for worse” Ik heb altijd geleerd, dat er geen mislukking bestaat, alleen feedback. Ofwel welke les hebben we nu te leren? Welke les pak jij er voor jezelf uit?

Na een week heb ik mezelf kunnen herpakken en maakte ik een bewuste keuze om voor invloed te gaan. Focus op zaken waar ik invloed op heb en focus op wat er toe doet. Een mooi moment stil te gaan staan bij welke waarde ik voor mijn klanten wil passend bij deze tijdsgeest. Maar ook stil te staan bij de waarde van mijn relaties, van familie en vrienden. Gister luisterde ik een mooie podcast van Thijs Lindhout en Fiona Brouwer over relaties, waarin ze zeiden; “Leven is relaties.”

De kwaliteit van je relaties, is de kwaliteit van je leven

Wat doet er nu toe? Wat is nu van waarde? Hoe kun je positief blijven in deze tijd met weinig perspectief, niet wetende wanneer we ons fijne leven in vrijheid weer kunnen oppakken? Dat festival weer kunnen bezoeken? Vrienden en familie weer een warme knuffel kunnen geven. Oh dat mis ik nog het meest!

Vooral omdat ik nu sinds een paar dagen in thuisquarantaine zit met milde Coronaklachten. Weet ik het zeker of het Corona is? Nee, want je wordt niet getest, maar om het zekere voor het onzekere te nemen, zijn mijn dochters nu bij hun vader en ik in isolatie. Het is nu dan ook hartverwarmend om te zien wie er om me heen staan en wie er voor me klaar staan om een boodschap te doen, soep te komen brengen en zelfs een bloemetje. Dat maakt dat je voelt dat je niet alleen bent. Mijn telefoon staat roodgloeiend van de lieve berichtjes en de muziek, die mijn vrienden doorsturen. Kan niet wachten om ze stuk voor stuk weer vast te kunnen houden om ze te bedanken dat ze er zijn.

Deze blog afsluitend met onderstaande wijze en inspirerende woorden van Victor Frankl, psychiater en Auschwitz overlever en tevens de founder van logotherapie. Hij beschrijft in zijn boek; “De zin van het bestaan” dat het in tijden van crisis van levensbelang is op zoek te gaan naar zingeving, redenen om te leven, zoeken naar betekenis. Dit helpt ons voorbij de angst en de leegte. Hij schrijft over zijn levenservaring in het concentratiekamp: Dat 1 ding de mens niet kan worden ontnomen, de allerlaatste menselijke vrijheid en dat is – de keuze onder alle omstandigheden zijn eigen houding te bepalen, zijn eigen weg te kiezen. Kies dus voor invloed ofwel kies waar je van betekenis kan zijn en doe voor jezelf wat er toe doet!

Blijf gezond lieve mensen!
Samen sterk!

En bedenk goed; ook deze crisis gaat voorbij! Wanneer is onbekend, maar we gaan hier sterker uit komen met veel lessen voor de toekomst. Zorg goed voor elkaar en blijf in verbinding.

(Disclaimer; ondanks de thuisquarantaine wel nog aan het werk, net als Boris Johnson 😉

* De Grote Meneer Kaktus show; bekend voor iedereen die tussen 1986-1993 naar de VARA op televisie keken. Leuk voor Heimwee TV (zie youtube)

Hi, ik ben Roos!

Wat ik het liefste doe is mensen helpen hun unieke talenten te ontdekken.

Ik ondersteun hen om zelf richting te geven aan hun loopbaan en te gaan werken op hun eigen voorwaarden.

Nog meer inspiratie?

Me, myself and i

Me, myself and i

De wereld verandert in een rap tempo en wij als mensen blijven ons maar aanpassen en steeds harder ons best doen om maar mee te kunnen doen in de ‘ratrace’. Als we zo doorgaan, zal het burn-out cijfer nooit...

Lees meer
“Studiekeuze, hoe dan?”

“Studiekeuze, hoe dan?”

 "Doe jij ook iets in coaching voor jongeren? " vragen mijn klanten mij wel eens. “Mijn dochter weet niet welke studie ze moet kiezen. Ze is 17 jaar, hoe moet zij nou een keuze maken uit al die...

Lees meer
Iedereen heeft talenten!

Iedereen heeft talenten!

“Everyone is a genius, but if you judge a fish by it’s ability to clim a tree. It wil live it’s whole life, believing it is stupid” (Einstein) Mijn favoriete quote als het gaat over talentontwikkeling en...

Lees meer
De Gouden Boeddha

De Gouden Boeddha

Een van de meest bezochte plekken in Thailand is de tempel van de Gouden Boeddha. Er staat een massief gouden boeddhabeeld, meer dan 3 meter hoog en meer dan 2,5 ton zwaar. Het verhaal is voor mij een...

Lees meer
Ontwikkeladvies van Nl leert door

Ontwikkeladvies van Nl leert door

Kosteloos een ontwikkeladvies aanvragen! Stond 2 dagen geleden als kop in de vooraankondiging op de website van Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wat een goed nieuws. Samen met mijn collega...

Lees meer
Ondernemen kun je leren

Ondernemen kun je leren

Vandaag precies twee jaar geleden heb ik mijn bedrijf Casemier Coaching ingeschreven bij de Kamer v koophandel. Vol vertrouwen, overlopend van energie en een kleine buffer op zak ben ik begonnen aan mijn...

Lees meer