“Studiekeuze, hoe dan?”

20 01 2022

 “Doe jij ook iets in coaching voor jongeren? ” vragen mijn klanten mij wel eens.

“Mijn dochter weet niet welke studie ze moet kiezen. Ze is 17 jaar, hoe moet zij nou een keuze maken uit al die opleidingen en al die mogelijkheden?”

Dat is inderdaad ook erg lastig voor iemand van 17 jaar. Er vanuit gaand dat het emotionele brein nog de overhand heeft tot ongeveer 25 jaar met als gevolg dat jongeren meer impuls gedreven zijn en nog moeilijk kunnen reflecteren op zichzelf. De pre-frontale cortex ofwel ‘het verstand’ heeft zeker tot 25 jaar nodig om te volgroeien en in te dalen. Maar vervolgens verwachten we wel van ze dat ze kunnen plannen en organiseren en verstandige keuzes kunnen maken zoals een studierichting kiezen.

Kinderen leren door te experimenteren, hun neus te stoten en zo een andere keuze te maken. Vanaf 18 jaar worden er andere paadjes aangelegd in het brein.  Ouders zijn dus zeker voor hun 18e levensjaar nog nodig om ze te helpen die paadjes aan te leggen en ze als het ware ‘coachend op hun bek te laten gaan’.

Veel jongeren kunnen geen keuze maken voor een studierichting, omdat ze denken dat dit de keuze is voor de rest van hun leven. Dit is een overtuiging, die niet klopt.

En wie mijn blog heeft gelezen over “Generatie ei” weet dat juist deze generatie (incl generatie Z) last heeft van keuzestress, hoge verwachtingen en angst om te falen en de verkeerde keuze te maken.

Zeg nou zelf; Wie doet nog steeds werk, waar die destijds de studierichting voor gekozen heeft? Dit is slechts 10 %, waarvan 5% arts is geworden en die voelen de roeping vaak al op heel jonge leeftijd.

Men zegt wel eens; “Als je niet goed kunt kiezen, kun je niet goed voelen”

We maken namelijk de beste, meest duurzame keuzes op basis van ons ‘gut feeling’, aldus Frans Meijers. Ofwel op basis van onze intuïtie.

Belangrijke volgorde van kiezen:

  1. Vanuit onze eigen ervaring

2. Laten we ons leiden door relevante anderen (ouders, vrienden)

3. Gaan we af op geruchten

4. Lopen we achter de kudde aan

5. Keuze op basis van de massa media (nieuws)

6. Objectieve informatie (zoals studiebeurzen)

Wij denken altijd dat we een goede keuze kunnen maken op basis van de juiste informatie. Zoals je ziet is dat maar voor een deel waar en gaat er veel aan vooraf op basis waarvan we keuzes maken.

Vroeger, in mijn tijd 😉…1995 waren er zo’n 300+ opleidingen om uit te kiezen, nu zijn dat er al meer dan 3000.

Ga dus pas naar studiebeurzen als je een top 3 studies hebt, anders wordt de keuze alleen nog maar lastiger.

Teveel keus maakt dat we meer ontevreden zijn na de aankoop naarmate er meer is om uit te kiezen. Bekijk dit you-tube filmpje van Barry Schwartz van 2005 “The paradox of choice”

Hoe meer vrijheid hoe meer keuze mogelijkheden, maar is dat wel wat we willen?

Terugkomend op de vraag die mijn klanten wel eens aan mij stellen;

“Roos, doe jij ook iets in coaching voor jongeren?”

Daarop is mijn antwoord nu, met ingang van dit jaar 2022; JA!

Met name de groep jongeren, die geen idee hebben welke studie ze moeten kiezen of maar blijven twijfelen over hun studiekeuze, die zou ik graag willen helpen in het kiezen van een opleiding, die echt bij hun past.

Ik heb hiervoor samen met een collega studiekeuzecoach/ loopbaancoach Wendy Damhuis een traject opgezet van 3 sessies.

Voorwaarde is wel dat de jongere zichzelf aanmeldt, ofwel het zelf ook echt wilt en nodig vindt.

Vaak vinden wij als ouders iets heel erg nodig voor onze kinderen, maar zien ze zelf (nog) niet het probleem of de noodzaak.

Dit traject vergt namelijk commitment en inzet! En is dus alleen voor die jongeren die echt willen en bereid zijn te investeren.

Doel van het studiekeuze coach traject is om na afloop zicht te hebben op wat jouw drijfveren zijn, jouw talenten en jouw interesses. En om van daaruit de keuze te kunnen maken voor een studie, die echt bij jou past.

Na een aanmelding door de jongere zelf via mijn website (contactformulier), via whatsapp 06-46347817 of mail; roos@casemiercoaching.nl, volgt er een intake.

Het Studiekeuzecoach traject ziet er als volgt uit:

  • De intake (max 30 minuten); met de jongere en ouder(s) (eerste 15 minuten). Dit kan zowel fysiek live als online.
  • Vervolgens zijn er 3 werksessies met leuke oefeningen om meer zicht te krijgen op drijfveren (waarom doe je wat je doet?) talenten en interesses.
  • We maken gebruik van kaartspellen en interviews om tot een tot een studiekeuzeprofiel te komen en een top 3 van studies.
  • Tijdens de 3e sessie vragen we op het eind de ouder(s) erbij om het studiekeuzeprofiel gezamenlijk door te nemen, het traject te evalueren en af te ronden.

Voor meer informatie en tarieven neem een kijkje op mijn website; www.casemiercoaching.nl

Hi, ik ben Roos!

Wat ik het liefste doe is mensen helpen hun unieke talenten te ontdekken.

Ik ondersteun hen om zelf richting te geven aan hun loopbaan en te gaan werken op hun eigen voorwaarden.

Nog meer inspiratie?

Me, myself and i

Me, myself and i

De wereld verandert in een rap tempo en wij als mensen blijven ons maar aanpassen en steeds harder ons best doen om maar mee te kunnen doen in de ‘ratrace’. Als we zo doorgaan, zal het burn-out cijfer nooit...

Lees meer
Iedereen heeft talenten!

Iedereen heeft talenten!

“Everyone is a genius, but if you judge a fish by it’s ability to clim a tree. It wil live it’s whole life, believing it is stupid” (Einstein) Mijn favoriete quote als het gaat over talentontwikkeling en...

Lees meer
De Gouden Boeddha

De Gouden Boeddha

Een van de meest bezochte plekken in Thailand is de tempel van de Gouden Boeddha. Er staat een massief gouden boeddhabeeld, meer dan 3 meter hoog en meer dan 2,5 ton zwaar. Het verhaal is voor mij een...

Lees meer
Ontwikkeladvies van Nl leert door

Ontwikkeladvies van Nl leert door

Kosteloos een ontwikkeladvies aanvragen! Stond 2 dagen geleden als kop in de vooraankondiging op de website van Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wat een goed nieuws. Samen met mijn collega...

Lees meer
ZPP’er tijdens de corona crisis

ZPP’er tijdens de corona crisis

3 weken geleden schreef ik een blog met de titel 'Ondernemen kun je leren' om het 2 jarig bestaan van mijn bedrijf Casemier Coaching te vieren. Ik had 2 hele goede jaren gedraaid als startend ondernemer en...

Lees meer
Ondernemen kun je leren

Ondernemen kun je leren

Vandaag precies twee jaar geleden heb ik mijn bedrijf Casemier Coaching ingeschreven bij de Kamer v koophandel. Vol vertrouwen, overlopend van energie en een kleine buffer op zak ben ik begonnen aan mijn...

Lees meer