Ondernemen kun je leren

12 03 2020

Vandaag precies twee jaar geleden heb ik mijn bedrijf Casemier Coaching ingeschreven bij de Kamer v koophandel. Vol vertrouwen, overlopend van energie en een kleine buffer op zak ben ik begonnen aan mijn avontuur. Veel mensen om mij heen, vonden mijn stap van loondienst naar zelfstandig ondernemerschap als alleenstaand moeder heeeeel erg dapper. Voor mij voelde het als iets wat ik moest doen, iets wat de logische volgende stap was, die mij meer vrijheid zou geven in mijn vak maar ook om een betere work-life balance na te kunnen streven met mijn gezin. Niet helemaal wetend wat mijn niche ging zijn, welke sector ik me op zou gaan focussen, hoe ik mijn acquisitie zou gaan doen, maar bovenal voelde ik dat het goed zou komen.

Ik had een ondernemingsplan geschreven met wat ik graag wilde gaan doen en hoe dat ongeveer waar te maken, slechts een globale richting, die in de afgelopen 2 jaar steeds duidelijker en scherper werd. Onlangs werd ik door iemand benaderd, die meer focus en richting wilde in zijn loopbaan. Ik vroeg hem, zoals ik iedere klant vraag; “Hoe ben je bij mij uit gekomen?”

Waarop hij antwoordde; “Ja, daar ben jij toch van!”

Nou dat antwoord, is me enorm bij gebleven en nog vaak door mijn hoofd geschoten. “Ja Roos, daar ben je dus van!” Soms nog moeilijk in woorden te vatten, maar door een klant dus duidelijk en helder geformuleerd.

Ik help mensen graag om meer focus, richting en perspectief te krijgen, waarop ze beter keuzes kunnen maken in wat echt belangrijk voor ze is. Daarbij leg ik altijd de nadruk op talenten en drijfveren.

De afgelopen 2 jaar heb ik in mezelf en daarmee ook in mijn bedrijf geïnvesteerd in training en opleiding. Want als ik iets doe, wil ik het wel goed doen en van waarde zijn voor de ander. Tevens is het ook heerlijk om blijvend te leren en mezelf te inspireren met oa een NLP practioner opleiding, opleiding tot loopbaancoach, Aan-het-stuur methodiek, Deep Democracy Level 1, DISC certificering, coachen met ACT en als hekkensluiter; House of Coherence. Maar daarnaast zit ik ook in verschillende intervisie groepen waarin ik mijn vakmanschap onder de loep kan leggen om te reflecteren op wat goed gaat en wat beter kan.

Met mijn bedrijf kan ik terugkijken op 2 hele gave inspirerende en mooie jaren met fantastisch leerzame opdrachten. Even een greep, gewoon voor de leuk; mede dankzij mijn super netwerk heb ik onder andere:

  • Talentgesprekken (met de TMA analyse) mogen voeren bij de Politie, bij de NOS, de KNVB, in de ICT, in de Bouw en binnen Welzijn.
  • Teams mogen coachen van vakmannen, lassers en spuiters, van sociaal werkers en binnen gemeenten.
  • Workshops mogen verzorgen in het primair onderwijs, binnen ICT, Welzijn en productiebedrijven.
  • Particuliere klanten mogen ondersteunen in hun loopbaanvragen en allemaal succesvol afgerond met een nieuwe baan!!! #trots

Ik ben heel erg dankbaar dat ik dit werk als ZZP’er kan doen en wil dan ook van de gelegenheid gebruik maken om mijn netwerk te bedanken voor de mooie opdrachten, de leads en de referenties.

Hoe ziet mijn dag er vandaag uit? Ik start mijn dag samen met een vriendin bij DENF mijn favoriete koffiebar in Eindhoven, waar het allemaal begonnen is. Daar heb ik vele uren doorgebracht voor mijn bedrijf, voorbereiding voor opdrachten, acquisitie/ netwerk gesprekken gevoerd en het weekend ingeluid op het terras in de zon met een wijntje.

DENF is mijn kantoor en Daan en Ardi zijn als collega’s voor me met de beste koffie van Eindhoven.

In de middag mag ik een coachsessie begeleiden en in de avond uiteten met mijn oud bestuurder en business coach. Kortom dit wordt een relaxte dag, waarin ik zowel terug zal kijken op mijn jaren als ‘startend’ ondernemer en vooruit zal blikken op wat mijn plannen voor de toekomst gaan zijn.

Wat ik al wel weet; is dat ik me de komende jaren in ieder geval meer bezig wil houden met het implementeren van talentmanagement vanuit de TMA methode binnen organisaties.

Daarmee dus ook met talentgesprekken, individuele coaching, team ontwikkeling, training en workshops op het gebied van talenten, communicatie en bewustwording (work-life balance). Nu al zin in!!!

To be continued…

Hi, ik ben Roos!

Wat ik het liefste doe is mensen helpen hun unieke talenten te ontdekken.

Ik ondersteun hen om zelf richting te geven aan hun loopbaan en te gaan werken op hun eigen voorwaarden.

Nog meer inspiratie?

Me, myself and i

Me, myself and i

De wereld verandert in een rap tempo en wij als mensen blijven ons maar aanpassen en steeds harder ons best doen om maar mee te kunnen doen in de ‘ratrace’. Als we zo doorgaan, zal het burn-out cijfer nooit...

Lees meer
“Studiekeuze, hoe dan?”

“Studiekeuze, hoe dan?”

 "Doe jij ook iets in coaching voor jongeren? " vragen mijn klanten mij wel eens. “Mijn dochter weet niet welke studie ze moet kiezen. Ze is 17 jaar, hoe moet zij nou een keuze maken uit al die...

Lees meer
Iedereen heeft talenten!

Iedereen heeft talenten!

“Everyone is a genius, but if you judge a fish by it’s ability to clim a tree. It wil live it’s whole life, believing it is stupid” (Einstein) Mijn favoriete quote als het gaat over talentontwikkeling en...

Lees meer
De Gouden Boeddha

De Gouden Boeddha

Een van de meest bezochte plekken in Thailand is de tempel van de Gouden Boeddha. Er staat een massief gouden boeddhabeeld, meer dan 3 meter hoog en meer dan 2,5 ton zwaar. Het verhaal is voor mij een...

Lees meer
Ontwikkeladvies van Nl leert door

Ontwikkeladvies van Nl leert door

Kosteloos een ontwikkeladvies aanvragen! Stond 2 dagen geleden als kop in de vooraankondiging op de website van Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wat een goed nieuws. Samen met mijn collega...

Lees meer
ZPP’er tijdens de corona crisis

ZPP’er tijdens de corona crisis

3 weken geleden schreef ik een blog met de titel 'Ondernemen kun je leren' om het 2 jarig bestaan van mijn bedrijf Casemier Coaching te vieren. Ik had 2 hele goede jaren gedraaid als startend ondernemer en...

Lees meer